Κυριακή 16 Φεβρουαρίου 2014

Passion fruit semifreddo



Υλικά
1 αυγό μεσαίου μεγέθους (50 γρ.)
2 κρόκοι αυγών μεσαίου μεγέθους (40 γρ.)
100 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
300ml. κρέμα γάλακτος 35% λιπαρά
80ml. πούλπα πάσιον φρούτ
1 πάσιον φρουτ
30ml. χυμό λεμονιού

Για τη διακόσμηση
100 γρ. φράουλες
2 φρέσκα πάσιον φρούτ
μερικά φύλλα μέντας

Διαδικασία
Καλύψτε τη φόρμα εσωτερικά με διάφανη μεμβράνη αφήνοντας αρκετή να εξέχει από τις άκρες.
Φτιάξτε το σεμιφρέντο. Τοποθετήστε μια μεσαία κατσαρόλα γεμισμένη κατά το 1/3 με νερό σε χαμηλή φωτιά και τοποθετήστε επάνω της ένα μεταλλικό μπολ. (διαδικασία μπεν μαρί ) προσθέστε σε αυτό το αυγό, τους κρόκους και τη ζάχαρη και ανακατέψτε συνεχώς με ένα σύρμα μέχρι να αφρατέψουν και να ασπρίσουν. Αφαιρέστε το μπεν μαρί από τη φωτιά και μεταφέρετε το μείγμα σε ένα καθαρό μπολ μέχρι να το χρησιμοποιήσετε.
Στον κάδο του μίξερ χτυπήστε την κρέμα γάλακτος με το σύρμα (εξάρτημα του μίξερ) σε παχύρευστη μορφή.
Προσθέστε στο μείγμα των αυγών τη μισή κρέμα γάλακτος και ανακατέψτε απαλά με μια σπάτουλα σιλικόνης. Προσθέστε την πούλπα του πάσιον φρουτ, τον χυμό λεμονιού, το πάσιον φρουτ και την υπόλοιπη κρέμα και ανακατέψτε μέχρι να ενσωματωθούν τα υλικά και να έχετε μια σχεδόν ρευστή κρέμα. Αδειάστε την κρέμα στη φόρμα και σκεπάστε τη προσεκτικά με τη μεμβράνη. Τοποθετήστε τηο σεμιφρέντο στην κατάψυξη και αφήστε το να παγώσει τουλάχιστον για 6 ώρες.
Μοντάρετε το γλυκό. Βγάλτε το σεμιφρέντο από την κατάψυξη, αφαιρέστε τη μεμβράνη που το καλύπτει και τοποθετήστε επάνω του το πιάτο που θα το σερβίρετε. Γυρίστε το ανάποδα για να το ξεφορμάρετε και αφαιρέστε την υπόλοιπη μεμβράνη. Διακοσμήστε το γλυκό σας με λεπτοκομμένες φέτες φράουλας, το φρέσκο πάσσιον φρουτ και φύλλα μέντας. Σερβίρετε αμέσως
— μαζί με Marilou Manta.

Γλυκόξυνο χοιρινό



Υλικά
400 γρ. χοιρινό κομμένο σε λεπτές λωρίδες
400 γρ. νούντλς ρυζιού
1 πιπεριά κόκκινη
1 πιπεριά πράσινη
1 κομμάτι τζίντζερ σε μέγεθος καρυδιού
2 σκελίδες σκόρδο
1 μικρή κονσέρβα ανανά
3 κρεμμυδάκια
100 γρ. κάσιους ανάλατα
άσπρο πιπέρι
1 κ.σ. ζάχαρη καστανή
2 κ.σ. ξύδι ρυζιού
2 κ.σ. σόγια σος
1 φλιτζ. τσαγ. ζωμό λαχανικών
2 κ.σ. χυμό τομάτας
2 κ.σ. κορν φλάουρ
2 κ.σ. νερό
 
Εκτέλεση
1. Φτιάξτε τα νούντλς σύμφωνα με τις οδηγίες στο πακέτο.
2. Στεγνώστε καλά τα κομμάτια χοιρινού με αποροφητικό χαρτί.
3. Καθαρίστε τις πιπεριές από τα κοτσάνια και τους σπόρους και κόψτε τις σε τετράγωνα κομμάτια όπως και τον ανανά. Καθαρίστε το τζίνζερ και κόψτε το σε λεπτές φέτες. Ψιλοκόψτε τα σκόρδα και τα κρεμμυδάκια.
4. Τοποθετήστε ένα αντικολλητικό τηγάνι ή γουόκ σε δυνατή φωτιά και προσθέστε 5-6 κουταλιές της σούπας σπορέλαιο. Μόλις το λάδι κάψει προσθέστε το χοιρινό, τις πιπεριές, το τζίντζερ, το σκόρδο και μαγειρέψτε για 2-3’ ανακατεύοντας με ξύλινη κουτάλα συνεχώς. Προσθέστε τα κρεμμυδάκια και τον ανανά και αφήστε τα για άλλο 1’ να μαγειρευτούν.
5. Σε ένα σκεύος ενώστε το ζωμό λαχανικών, το χυμό τομάτας το ξύδι, τι σόγια σος, τη ζάχαρη και το κορν φλάουρ διαλυμένο στο νερό και προσθέστε τα στο τηγάνι. Χαμηλώστε την ένταση της φωτιάς και μαγειρέψτε για ακόμα 6’. Τέλος προσθέστε τα κάσιους σπασμένα σε χοντρά κομμάτια και το πιπέρι.
— μαζί με Marilou Manta.

Τούρτα με μους λεμόνι και φράουλες


Υλικά

Για τη βάση
3 ασπράδια αυγών μεσαίου μεγέθους (90γρ.)
90 γρ ζάχαρη κρυσταλλική
90 γρ ζάχαρη άχνη
100 γρ λευκή σοκολάτα

Για τη μους λεμόνι
8 κρόκους αυγών μεσαίου μεγέθους (160 γρ.)
125 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
450ml κρέμα γάλακτος (35% λιπαρά)
2 φύλλα ζελατίνας (10 γρ.)
χυμό από 2 λεμόνια
ξύσμα από 2 λεμόνια

Για τη διακόσμηση
500 γρ. φράουλες
1 λεμόνι ακέρωτο
200 γρ. Ζάχαρη κρυσταλλική
240mlνερό μεταλλικό

Διαδικασία
Φτιάξτε τη βάση. Στον κάδο του µίξερ ρίξτε τα ασπράδια, χτυπήστε τα µε το σύρµα (εξάρτηµα του µίξερ) σε µεσαία ταχύτητα και προσθέστε σταδιακά την κρυσταλλική ζάχαρη. Κατόπιν ανεβάστε ταχύτητα µέχρι η µαρέγκα να σφίξει. Ρίξτε σταδιακά τη ζάχαρη άχνη (κοσκινισµένη) ανακατεύοντας απαλά µε σπάτουλα σιλικόνης. Στρώστε αντικολλητικό χαρτί σε μια λαμαρίνα φούρνου και με ένα κορνέ με ίσια μύτη 6εκ. Σχηματίστε έναν δίσκο 16εκ (μπορείτε να σχηματίσετε έναν κύκλο με μαρκαδόρο στην κάτω πλευρά του αντικολλητικού χαρτιού και να το χρησιμοποιήσετε ως οδηγό) Ψήστε για 1 ώρα και 30’ σε προθερμασμένο φούρνο στους 100℃ . Αφήστε τη βάση να κρυώσει εντελώς πρίν τη χρησιμοποιήσετε.

Φτιάξτε τα ζαχαρωμένα λεμόνια. Πλύντε και σκουπίστε το λεμόνι. Ξύστε με το ειδικό εργαλείο το κίτρινο μέρος του. Με ένα μαχαίρι κόψτε το σε 10-12 φέτες του 1 εκ. και αφαιρέστε τα κουκούτσια. Σε μία μικρή κατσαρόλα βάλτε νερό και τοποθετήστε τη στη φωτιά. Μόλις το νερό αρχίσει να κοχλάζει κατεβάστε την κατσαρόλα από τη φωτιά και ρίξτε μέσα τις φέτες λεμονιού για 1’. Αφήστε τις σε μια σχάρα να στραγγίξουν. Βάλτε στην κατσαρόλα το μεταλλικό νερο και τη ζάχαρη και μόλις η ζάχαρη διαλυθεί χαμηλώστε στο ελάχιστο προσθέστε τα λεμόνια και αφήστε τα να βράσουν μέχρι να γίνουν διάφανα. (περίπου 45’) Κατόπιν βγάλτε τα και αφήστε τα σε μία σχάρα να στεγνώσουν.
Φτιάξτε τη μούς λεμονιού. Τοποθετήστε τα φύλλα ζελατίνης σε ένα μπολ με κρύο νερό και αφήστε τα να μαλακώσουν για 10’. Βάλτε τους κρόκους των αυγών και τη ζάχαρη σε ένα μπολ και τοποθετήστε το πάνω στο χείλος μιας κατσαρόλας ίδιου μεγέθους που έχετε γεμίσει κατά τα 2/3 με νερό (διαδικασία μπεν μαρί). Τοποθετήστε την κατσαρόλα σε μεσαία φωτιά και ανακατέψτε με αυγοδάρτη συνεχώς, μέχρι το μείγμα σας να ασπρίσει και να αφρατέψει, για περίπου 8’-10’. Στύψτε με τα χέρια σας τα φύλλα ζελατίνης και προσθέστε τα στο μείγμα των αυγών. Ανακατέψτε μέχρι να δυαλυθούν καλά. Προσθέστε το ξύσμα και το χυμό λεμόνι. Ανακατέψτε και κατεβάστε την κατσαρόλα από τη φωτιά και αφήστε τα μερικά λεπτά να πέσει η θερμοκρασία τους (30℃)
Στον κάδο του μίξερ βάλτε την κρέμα γάλακτος και χτυπήστε τη με το σύρμα (εξάρτημα μίξερ) σε μέτρια ταχύτητα μέχρι να αποκτήσει παχύρευστη μορφή. Αδειάστε το μείγμα των αυγών στην παχύρευστη κρέμα γάλακτος και ανακατέψτε απαλά με μία σπάτουλα σιλικόνης μέχρι να έχετε μια απαλή μούς. Τοποθετήστε το μείγμα στο ψυγείο για 10-15’.
Μοντάρετε την τούρτα. Ντύστε το τσέρκι εξωτερικά με διάφανη μεμβράνη. Τοποθετήστε είδική πλαστική ταινία για τούρτες εσωτερικά στο τσέρκι. Τοποθετήστε στον πάτο την βάση – μαρέγκας. Λιώστε τη σοκολάτα σε μπεν μαρί και με ένα πινέλο σιλικόνης καλύψτε την βάση. Με ένα κουτάλι βάλτε τη μούς λεμόνι επάνω και γύρω απο τη βάση σε ύψος περίπου 2 εκ. Κόψτε τις φράουλες στη μέση και τοποθετήστε τις περιμετρικά στο τσέρκι με την κομμένη πλευρά να ακουμπάει στην ταινία. Προσθέστε την υπόλοιπη μούς λεμόνι με προσοχή ώστε να καλύψετε εντελώς τα κενά. Ισιώστε την επιφάνειά της με μία παλέτα ζαχαροπλαστικής και τοποθετήστε την τούρτα στο ψυγείο τουλάχιστον για 2 ώρες να κρυώσει.. Βγάλτε την τούρτα από το ψυγείο και διακοσμήστε τη με τα ζαχαρωμένα λεμόνια και φρέσκιες φράουλες
— μαζί με Marilou Manta.

Ταρτάκια Καπουτσίνο



Υλικά
Για την ζύμη
1 φλιτζ.τσαγ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
½ φλιτζ.τσαγ. ζάχαρη άχνη
1 πρέζα αλάτι
80 γρ. φουντούκια ψιλοκομμένα
3 κ.σ. βούτυρο ανάλατο αγελαδινό, σε κύβους
2 κρόκους αυγών μεσαίου μεγέθους (40 γρ.)
Για την κρέμα
1 αυγό μεσαίου μεγέθους (50 γρ.)
1 κρόκο αυγού μεσαίου μεγέθους (20 γρ.)
65 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
185 γρ. σοκολάτα κουβερτούτα (55% περιεκτκότητα σε κακάο), τεμαχισμένη
2 κ.σ. βούτυρο ανάλατο αγελαδινό
2 κ.σ. λικέρ καφέ
½ φασόλι βανίλιας
100ml κρέμα γάλακτος (35% λιπαρά)
2 κ.σ. καφέ εσπρέσσο, ρόφημα
Για το γαρνίρισμα
100ml κρέμα γάλακτος (35% λιπαρά), σε σαντιγί
Κόκκους καφέ

Εκτέλεση
1. Φτιάξτε την τάρτα. Κοσκινίστε στον κάδο του μίξερ το αλεύρι, τα φουντούκια, τη ζάχαρη άχνη και το αλάτι.
2. Προσθέστε το βούτυρο και τους κρόκους και ζύμώστε με το εξάρτημα γάντζος σε χαμηλή ταχύτητα μέχρι να έχετε μια σφιχτή και λεία ζύμη. Αν η ζύμη είναι πολύ στεγνή προσθέστε μια κουταλιά σούπας παγωμένο νερό. 3. Σκεπάστε τη ζύμη μέσα σε μια μεμβράνη και αφήστε τη στο ψυγείο για 1 ώρα να ξεκουραστεί.
4. Βγάλτε τη ζύμη απο το ψυγείο. Αλευρώστε την επιφάνεια εργασίας και ανοίξτε τη ζύμη σε πάχος 1 εκ.
5. Κόψτε με ένα κουπάτ (μεταλλική φόρμα χωρίς πάτο) διαμέτρου 8 εκ. 6 δίσκους ζύμης και απλώστε τους σε 6 ατομικές φόρμες τάρτας 6 εκ. πατώντας τη καλά στη βάση και τα πλαινά. Περάστε με τον πλάστη ρολάροντας τις άκρες για να κοπούν.
6. Με ένα πιρούνι κάντε τρύπες στη βάση τις τάρτας. Σκεπάστε τις με διάφανη μεμβράνη και αφήστε τις 1 ώρα στο ψυγείο.
7. Βγάλτε τις τάρτες απο το ψυγείο. Βάλτε κομμάτια από λαδόκολλα, γεμίστε τις με όσπρια και ψήστε τις σε προθερμασμένο φούρνο στους 180ο C στην μεσαία σχάρα για 10 -12’ μέχρι να πάρουν ελαφρύ χρώμα. 8. 8. Κατόπιν βγάλτε τις λαδόκολλες με τα όσπρια και ψήστε τις για ακόμα 10’ περίπου. Βγάλτε τις απο το φούρνο και αφήστε τις να κρυώσουν τελείως.
9. Φτιάξτε τη γέμιση. Στον κάδο του μίξερ χτυπήστε με το εξάρτημα σύρμα σε μέτρια ταχύτητα τα αυγά με τη ζάχαρη μέχρι να αφρατέψουν και να διπλασιαστούν σε όγκο.
10. Σε ένα μεσαίο μεταλλικό μπολ βάλτε τη σοκολάτα και το βούτυρο. Εφαρμόστε το στο χείλος μίας κατσαρόλας ίδιου μεγέθους την οποία έχετε γεμίσει κατά τα 2/3 με νερό (διαδικασία μπεν μαρί) και βάλτε την σε μέτρια φωτιά ανακατεύοντας συνεχώς το περιεχόμενο του μπολ με αυγοδάρτη μέχρι να έχετε μια λεία κρέμα.
11. Προσθέστε στη σοκολάτα τα χτυπημένα αυγά και συνεχίστε το ανακάτεμα για άλλα 3 – 4 ΄. Κατεβάστε το απο τη φωτιά και προσθέστε τον καφέ, το λικέρ και τη βανίλια και ανακατέψτε.
12. Σκεπάστε την κρέμα με διάφανη μεμβράνη και βάλτε τη στο ψυγείο να κρυώσει για 20΄΄.
13. Χτυπήστε με μίξερ χειρός σε μπολ την γάλακτος μέχρι να γίνει σαντιγί και προσθέστε τη στην κρέμα ανακατεύοντας απαλά με μια σπάτουλα σιλικόνης.
14. Ξεφορμάρετε τις βάσεις και με ένα κουτάλι γεμίστε τις με την κρέμα καπουτσίνο και βάλτε τις στο ψυγείο 30’ να σταθεροποιηθούν.
15. Για να τις γαρνίρετε, χτυπήστε την κρέμα γάλακτος με μίξερ χειρός σε σφιχτή σαντιγί και με ένα κορνέ με μύτη αστέρι Νο 10 βάλτε από λίγη στο κέντρο κάθε τάρτας. Διακοσμήστε με κόκκους καφέ.
— μαζί με Marilou Manta.

Μηλόπιτα πλεξίδα



ΥΛΙΚΑ
1 φύλλο σφολιάτας
4 µήλα Σµιθ (πράσινα)
70 γρ. ζάχαρη καστανή
90 γρ. βούτυρο ανάλατο αγελαδινό
2 κ.γ. χυµό λεµονιού
4 φύλλα φασκόµηλου
2 τεμ. αστεροειδή γλυκάνισο
1 ξυλαράκι κανέλα
1 αυγό µεσαίου µεγέθους (50 γρ.)

ΕΚΤΕΛΕΣΗ
1. Φτιάξτε τη γέµιση. Πλύνετε και καθαρίστε τα µήλα, κόψτε τα σε µικρά τετράγωνα κοµµάτια και αµέσως περιχύστε τα µε το χυµό λεµονιού για να µη µαυρίσουν.
2. Βάλτε σε χαµηλή φωτιά ένα αντικολλητικό τηγάνι και ρίξτε µέσα τα µήλα, την καστανή ζάχαρη, το βούτυρο, το γλυκάνισο, τα φύλλα φασκόμηλου και την κανέλα και αφήστε τα για 10΄ να µαλακώσουν.
3. Πασπαλίστε την επιφάνεια εργασίας µε λίγο αλεύρι και απλώστε επάνω το φύλλο σφολιάτας. Με ένα κουτάλι τοποθετήστε τα µήλα στο κέντρο της σφολιάτας κάθετα στη µεγαλύτερη πλευρά αφήνοντας ένα µικρό κενό ώστε να διπλώσετε τις άκρες. Με ένα ίσιο κοφτερό µαχαίρι χαράξτε τα πλαϊνά της σφολιάτας σχηµατίζοντας ισόπαχες λωρίδες και κατόπιν διπλώστε τις εναλλάξ επάνω στα µήλα σχηµατίζοντας µια πλεξίδα.
4. Βάλτε το αυγό σε ένα µπολ και προσθέστε 2 κουταλιές της σούπας νερό. Ανακατέψτε λίγο µε ένα πιρούνι και αλείψτε τη µηλόπιτα µε ένα πινέλο.
5. Ψήστε τη µηλόπιτα στους 180 °C (αέρα) στη µεσαία σχάρα για 45’.
6. Βγάλτε από τον φούρνο και αφήστε τη να κρυώσει πριν σερβίρετε.
— μαζί με Marilou Manta.

Nutella Cupcakes



Υλικά
Για τα cupcakes
220 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
10 γρ. μπέικιν πάουντερ
200 γρ. βούτυρο ανάλατο αγελαδινό
110 γρ. ζάχαρη
4 αυγά μεσαίου μεγέθους (200 γρ.)
5 γρ. βανίλια σε σκόνη
240ml γάλα
Για την κρέμα πραλίνας
200ml κρέμα γάλακτος (35% λιπαρά)
150 γρ. πραλίνα φουντουκιού
Εκτέλεση
1. Προθερμάνετε τον φούρνο στους 180ο C στις αντιστάσεις πάνω κάτω. Βάλτε τις ειδικές χάρτινες θήκες για cupcakes σε 1 φόρμa για cupcakes με 12 θήκες.
2. Ανακατέψτε σε ένα μπολ το αλεύρι και το μπέικιν πάουντερ.
3. Στον κάδο του μίξερ χτυπήστε με το εξάρτημα φτερό σε μέτρια ταχύτητα μέχρι να αφρατέψουν το βούτυρο και την ζάχαρη, την οποία να ρίχνετε σταδιακά.
4. Προσθέστε τα αυγά ένα την φορά και την εσάνς βανίλιας και συνεχίστε το χτύπημα.
5. Χαμηλώστε την ταχύτητα και προσθέστε σταδιακά το μείγμα αλευριού. Αφού ομογενοποιηθεί προσθέστε το γάλα και χτυπήστε για λίγο ακόμα. Μην τα χτυπήσετε για πάρα πολύ ώρα γιατί θα σφίξει πολύ το μείγμα.
6. Μοιράστε το μείγμα στις θήκες, γεμίζοντας τις κατά τα 2/3 και ψήστε στην μεσαία σχάρα για 18-20΄. Όταν είναι έτοιμα αφήστε τα να κρυώσουν για 30΄ και βγάλτε τα από τις φόρμες μαζί με τις ειδικές χάρτινες θήκες.
7. Φτιάξτε την κρέμα πραλίνας. Χτυπήστε την κρέμα γάλακτος και την πραλίνα φουντουκιού με μίξερ χειρός σε ένα μπολ μέχρι να γίνει σαντιγί.
8. Βάλτε την κρέμα σε μία σακούλα ζαχαροπλαστικής, κόψτε την άκρη και γαρνίρετε τα cupcakes σας.
— μαζί με Marilou Manta.

Τριγωνάκια με φύλλο και ψητά λαχανικά



Υλικά
1 μικρή μελιτζάνα
1 κόκκινη πιπεριά
1 μικρό κολοκυθάκι
½ κρεμμύδι ξερό
1 μπάλα μοτσαρέλα
3 κ.σ. φρέσκος βασιλικός, ψιλοκομμένος
10 φύλλα κρούστας (1 πακέτο 500γρ.)
Βούτυρο ανάλατο αγελαδινό
Αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση
1. Ψιλοκόψτε όλα τα λαχανικά και βάλτε τα σε ένα ταψί και ραντίστε τα με το ελαιόλαδο και αλατοπιπερώστε.
2. Ψήστε τα σε προθερμασμένο φούρνο στους 200°C (αέρα) στην μεσαία σχάρα για 25΄. Κατόπιν αφήστε τα να κρυώσουν.
3. Κόψτε σε μικρά κομμάτια τη μοτσαρέλα και σε ένα μπολ αναμείξτε το με τον βασιλικό και τα ψημένα λαχανικά.
4. Λιώστε σε ένα κατσαρολάκι το βούτυρο.
5. Κόψτε τα φύλλα κρούστας σε λωρίδες μήκους 10εκ.
6. Αλείψτε κάθε λωρίδα με βούτυρο. Στην αρχή κάθε λωρίδας βάλτε μια κουταλιά από την γέμιση.
7. Αρχίστε να διπλώνετε σε τριγωνάκια, παίρνοντας την μια άκρη του φύλλου σκεπάζοντας την γέμιση. Ύστερα διπλώστε από την άλλη γωνία και συνεχίστε μέχρι να διπλώσετε σε όλη την διαδρομή της λωρίδας.
8. Συνεχίστε με τον ίδιο τρόπο σε όλα τα φύλλα. Βάλτε τα πιτάκια σε μία λαμαρίνα φούρνου που έχετε καλύψει με αντικολλητικό χαρτί ψησίματος.
9. Αλείψτε την επιφάνεια από κάθε πιτάκι με λίγο βούτυρο και ψήστε σε προθερμασμένο φούρνο(αέρα) στους 180°C στην μεσαία σχάρα για 12΄- 15΄ μέχρι να πάρουν τα πιτάκια ένα χρυσαφί χρώμα.
— μαζί με Marilou Manta.

Cookies με roquefort και φουντούκια


Υλικά
1 φλιτζ. τσαγ. αλεύρι μαλακό
1/3 φλιτζ. τσαγ. βούτυρο ανάλατο αγελαδινό, κρύο
100 γρ. φουντούκια χοντροσπασμένα
110 γρ. τυρί ροκφόρ
80 γρ. τυρί κρέμα
1 κ.γ. αλάτι

Εκτέλεση
1. Βάλτε ένα τηγάνι χωρίς λάδι σε δυνατή φωτιά να ζεσταθεί καλά. Ρίξτε τα φουντούκια και καβουρδίστε τα για 5΄- 6΄.
2. Στον κάδο του μίξερ χτυπήστε με το εξάρτημα φτερό το κρύο βούτυρο, το αλεύρι και το αλάτι. Προσθέστε και τα φουντούκια και χτυπήστε καλά, μέχρι η υφή του μείγματος να μοιάζει με ψίχουλα ψωμιού.
3. Προσθέστε την κρέμα τυριού και το ροκφόρ και συνεχίστε τα χτυπήματα, μέχρι η ζύμη να ξεκολλά από τα τοιχώματα του κάδου.
4. Στη συνέχεια, τυλίξτε τη ζύμη με μεμβράνη κουζίνας σε σχήμα πούρου διαμέτρου 4 εκ. και αφήστε την να παγώσει στο ψυγείο για 2 ώρες περίπου.
5. Τέλος, κόψτε την σε ροδέλες πάχους 1 εκ. και τοποθετήστε τις σε φύλλο σιλικόνης.
6. Ψήστε σε προθερμασμένο φούρνο στον αέρα στους 180°C στην μεσαία σχάρα για 20΄.
— μαζί με Marilou Manta.

Αρωματική σαλάτα με προσούτο και φράουλες



Υλικά
1 σακουλάκι μιξ σαλάτας (ρόκα, βαλεριάνα, ραντίτσιο κ.λ.π.)
1/2 φακελάκι προσούτο
100 γρ. κατσικίσιο τυρί μαλακό
1 κ.σ. αμύγδαλα χοντροκομένα
100 γρ. φράουλες
1 κ.σ. μπαλσάμικο λευκό
100 γρ ελαιόλαδο
αλάτι, λευκό πιπέρι
Διαδικασία
1. Πολτοποίησε τα 50 γρ. φράουλες στο μπλέντερ (ιδανικότερα θα ήταν να περαστούν και από λεπτή σίτα).
2. Σε ένα μπολ βάλε τον πολτό από τις φράουλες και το μπαλσάμικο και ανακάτεψέ τα με έναν αυγοδάρτη να ενωθούν. Πρόσθεσε σιγά-σιγά το ελαιόλαδο, ανακατεύοντας συνέχεια. Πρόσθεσε αλάτι και πιπέρι.
3. Το δύσκολο κομμάτι τώρα. Βγάλε το σακουλάκι με τη σαλάτα και με κάποιο τρόπο προσπάθησε να το ανοίξεις. Προσοχή!!! Μην το "σκάσεις" με τα δυο σου χέρια όπως κάναμε με τα πατατάκια μικροί... Ρίξε το περιεχόμενο σε ένα μπολ.
4. Πρόσθεσε το προσούτο, κυβάκια από το τυρί, τις υπόλοιπες φράουλες κομμένες και τα αμύγδαλα. Τελευταία πρόσθεσε τη βινεγκρέτ!
— μαζί με Marilou Manta.

Μπριζολίτσες λεμονάτες....


Υλικά
2 χοιρινές μπριζόλες λαιμού
3 κ.σ. ελαιόλαδο
2 κ.σ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
Ξύσμα και χυμό από 1 ακέρωτο λεμόνι
1 σκελίδα σκόρδο
1 κ.σ. μαραθόσπορο
300ml. ζωμό βοδινού
3 κ.σ. φρέσκο φασκόμηλο
2 κρόκους αυγών μεσαίου μεγέθους
αλάτι και πιπέρι
Διαδικασία
Φτιάξτε την πάστα λεμονιού. Καθαρίστε και πολτοποιήστε το σκόρδο. Βάλτε το σε ένα μπολ και προσθέστε, το αλεύρι και το ξύσμα λεμονιού. Ανακατέψτε καλά με ένα κουτάλι ώστε να έχετε μια πάστα. Αλείψτε με την πάστα λεμονιού τα φιλέτα και αφήστε τα 15’ στο ψυγείο να μαριναριστούν.
Προθερμάνετε τον φούρνο στον αέρα στους 180οc . Βγάλτε τα φιλέτα από το ψυγείο και αφαιρέστε την περίσσια πάστα. Κρατήστε την πάστα στην άκρη για αργότερα.
Σε ένα αντικολλητικό τηγάνι, ρίξτε το ελαιόλαδο και τοποθετήστε το σε δυνατή φωτιά. Μόλις το λάδι κάψει, χαμηλώστε τη φωτιά και προσθέστε τις μπριζόλες και το μαραθόσπορο. Σωτάρετε και από τις 2 πλευρές ώστε να πάρουν ένα ωραίο σκούρο χρυσαφί χρώμα. Προσθέστε την πάστα λεμονιού που έχετε κρατήσει και το ζωμό βοδινού και φτιάξτε τη γεύση με αλάτι και πιπέρι. Ανακατέψτε με μια ξύλινη κουτάλα και μόλις η σάλτσα αρχίσει να βράζει μεταφέρετε το φαγητό σε ένα πυρίμαχο σκεύος και συνεχίστε το ψήσιμο στο φούρνο για ακόμη 30’ σκεπάζοντάς το με αλουμινόχαρτο.
— μαζί με Marilou Manta.

Κυλινδράκια με 3 είδη σοκολάτας


ΓΙΑ ΤΗ ΛΕΥΚΗ ΣΟΚΟΛΑΤΑ
250 γρ. λευκή σοκολάτα κουβερτούρα
300ml κρέμα γάλακτος (35% λιπαρά)
ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΑΛΙΝΑ
250 γρ. σοκολάτα πραλίνα
300ml κρέμα γάλακτος (35% λιπαρά)
ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΝΤΕΣΠΑΝΙ
3 ασπράδια αυγών μεσαίου μεγέθους (90 γρ.)
3 κρόκους αυγών μεσαίου μεγέθους (60 γρ)
90 γρ. ζάχαρη
60 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
10 γρ. κορν φλάουρ
40 γρ. κακάο σκόνη
ΓΙΑ ΤΟ ΓΛΑΣΟ
150 γρ. σοκολάτα κουβερτούρα (55% περιεκτικότητα σε κακάο)
170ml κρέμα γάλακτος (35% λιπαρά)
20 γρ. γλυκόζη
ΓΙΑ ΤΟ ΣΙΡΟΠΙ
200 γρ. ζάχαρη
200ml νερό
ΓΙΑ ΤΟ CRISP ΡΥΖΙΟΥ
110 γρ. crisp ρυζιού
45 γρ. σοκολάτα κουβερτούρα (55% περιεκτικότητα σε κακάο)
45 γρ. σοκολάτα κουβερτούρα λευκή
Φτιάξτε το παντεσπάνι. Στον κάδο του µίξερ χτυπήστε τους κρόκους και τη ζάχαρη µε το σύρµα (εξάρτηµα του µίξερ) σε µέτρια ταχύτητα µέχρι να ασπρίσουν. Με το µίξερ χειρός χτυπήστε τα ασπράδια σε σφιχτή µαρέγκα. Αναµείξτε και κοσκινίστε το αλεύρι µε το κoρν φλάουρ και το κακάο. Ρίξτε τη µισή µαρέγκα στο µείγµα των κρόκων και προσθέστε το µείγµα του αλευριού, ανακατεύοντας απαλά µε σπάτουλα σιλικόνης. Προσθέστε την υπόλοιπη µαρέγκα και συνεχίστε το ανακάτεµα. Καλύψτε μια λαμαρίνα φούρνου με slipat ή χαρτί ψησίματος ρίξτε το µείγµα και απλώστε το οµοιόµορφα µε σπάτουλα. Ψήστε το παντεσπάνι στους 170 °C για περίπου 10΄-12΄. Βγάλτε το από το φούρνο και αφήστε το να κρυώσει. Κόψτε με ένα κουπ πατ στρογγυλούς δίσκους από το παντεσπάνι κ αφήστε τους στην άκρη
Φτιάξτε το σιρόπι. Σε ένα κατσαρολάκι βάλτε τη ζάχαρη και το νερό και αφήστε τα να βράσουν µέχρι να διαλυθεί η ζάχαρη. Αφήστε το να κρυώσει πριν το χρησιµοποιήσετε.
Φτιάξτε τη λευκή σοκολάτα. Στον κάδο του µίξερ χτυπήστε µε το σύρµα (εξάρτηµα του µίξερ) την κρέµα γάλακτος σε παχύρρευστη µορφή. Γεµίστε µια µεσαία κατσαρόλα µε νερό µέχρι τη µέση. Εφαρµόστε στο χείλος της ένα µεταλλικό µπολ ίδιου µεγέθους (διαδικασία µπεν µαρί). Βάλτε την κατσαρόλα σε µέτρια φωτιά και ρίξτε τη λευκή σοκολάτα µέχρι να λιώσει και να φτάσει στους 38-40 °C (θα το διαπιστώσετε µε θερµόµετρο ζαχαροπλαστικής). Προσθέστε τη λευκή σοκολάτα στον κάδο µε την κρέµα γάλακτος και µε γρήγορες αλλά απαλές κινήσεις ενσωµατώστε τα δύο υλικά µε σπάτουλα σιλικόνης.
Φτιάξτε την πραλίνα. Στον κάδο του µίξερ χτυπήστε µε το σύρµα σε µέτρια ταχύτητα την κρέµα γάλακτος για να πάρει παχύρρευστη µορφή. Λιώστε τη σοκολάτα πραλίνα µε τη διαδικασία µπεν µαρί και προσθέστε τη στο µπολ µε την κρέµα γάλακτος. Με γρήγορες µα απαλές κινήσεις ενσωµατώστε τα δύο υλικά µε σπάτουλα σιλικόνης.
Φτιάξτε το γλάσο. Σε ένα κατσαρολάκι βάλτε την κρέµα γάλακτος και τη γλυκόζη. Όταν ζεσταθεί αρκετά, ρίξτε την πάνω από την τεµαχισµένη κουβερτούρα και ανακατέψτε µε ένα σύρµα ώστε να γίνει λεία και γυαλιστερή.
Φτιάξτε το crisp ρυζιού. Λιώστε τη σοκολάτα σε µπεν µαρί ή στο φούρνο µικροκυµάτων. Λιώστε µε τον ίδιο τρόπο και τη λευκή. Όσο είναι ακόµα ρευστή, ρίξτε µέσα τo crisp ρυζιού (µισό στη µαύρη και µισό στη λευκή) και ανακατέψτε µε ένα κουτάλι ώστε να καλυφθεί όλο. Με τη βοήθεια του κουταλιού βγάλτε µικρές ποσότητες σε ακανόνιστα σχήµατα επάνω σε µια λαδόκολα και αφήστε τα να κρυώσουν.
Μοντάρετε τα παστάκια. Τοποθετήστε τα παντεσπανάκια στα τσέρκια (διαμ. 6 εκ.) Ραντίστε τα παντεσπάνια με σιρόπι με την βοήθεια ενός κουταλιού ή ενός πινέλου, ώστε να καλυφθούν όλα. Καλύψτε με την πραλίνα και με μια σπάτουλα στρώστε την ομοιόμορφα πάνω στο παντεσπάνι. Στην συνέχεια στρώστε την μους λευκής σοκολάτας, στρώστε με την σπάτουλα και τοποθετήστε στο ψυγείο για τουλάχιστον 3-4 ώρες. Βγάλτε τα παστάκια από το ψυγείο. Ζεσταίνοντας το τσέρκι µε µια ζεστή πετσέτα ή καίγοντάς το λίγο µε φλόγιστρο, ξεφορµάρετε προσεκτικά την τούρτα επάνω σε µια σχάρα. Με µια κουτάλα ρίξτε το γλάσο στα κρύα παστάκια ακριβώς στο κέντρο της και απλώστε την.
Διακοσµήστε τα παστάκια µε τα crisp ρυζιού μπορείτε αν δεν έχετε μικρά τσέρκια να χρησιμοποιήσετε ένα μεγάλο για να φτιάξετε μια εντυπωσιακή τούρτα.
Από Marilou Manta