Πέμπτη 7 Νοεμβρίου 2013

Κανελόνι με μανιτάρια

Φαγάκι ζεστό και αρωματικό με λαχταριστά μανιτάρια και τυράκι! Απολαύστε το!



 



Υλικά

250 γρ. κανελόνι

Για τη γέμιση

 
600 γρ. ρικότα
2 αυγά μεσαίου μεγέθους
100 γρ. παρμεζάνα τριμμένη
¼ φλιτζ. τσαγ. ελαιόλαδο
4 σκελίδες σκόρδο
3 φρέσκα κρεμμυδάκια μόνο το άσπρο μέρος
300 γρ. μανιτάρια πορτομπέλο
250 γρ. μεγάλα άσπρα μανιτάρια
15 γρ. πορτσίνι αποξηραμένα
100 ml. νερό
100ml. κρασί λευκό ξηρό
6 φύλλα φρέσκο φασκόμηλο ψιλοκομμένο
1 κλωναράκι θυμάρι ψιλοκομμένο
αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Για τη μπεσαμέλ
100 γρ. βούτυρο αγελαδινό
50 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
550 ml. ζεστό γάλα
½ φλιτζ. τσαγ. τριμμένη παρμεζάνα
1 πρέζα μοσχοκάρυδο


Εκτέλεση

Ετοιμάστε τη γέμιση. Σε ένα μπολ βάλτε τη ρικότα αφού την περάσετε από ένα λεπτό σουρωτήρι. Προσθέστε τα αυγά και 75 γρ. παρμεζάνα και αναμείξτε με ένα κουτάλι. Προσθέστε αλάτι και πιπέρι και αφήστε το στην άκρη.
Βάλτε σε ένα μπολ τα 100 ml. ζεστό νερό, και το κρασί και προσθέστε τα πορτσίνι για 10’ ώστε να μαλακώσουν. Ψιλοκόψτε τα πλευρώτους, τα άσπρα μανιτάρια και τα κρεμμυδάκια.
Βάλτε ένα τηγάνι με βαρύ πάτο σε μέτρια φωτιά και προσθέστε το ελαιόλαδο. Μόλις το λάδι κάψει, προσθέστε το σκόρδο και τα κρεμμυδάκια και σωτάρετε για 2’-3’ μέχρι να μαλακώσουν. Προσθέστε τα ψιλοκομμένα μανιτάρια, τα μανιτάρια πορτσίνι μαζί με το νερό και τα μυρωδικά. Μαγειρέψτε για περίπου 10’ ανακατεύοντας κατά διαστήματα ώστε να ελαττωθούν τα υγρά. Διορθώστε τη γεύση με αλάτι και πιπέρι και αφήστε τα να κρυώσουν. Επειτα αναμείξτε τα μανιτάρια με το μείγμα του τυριού.
Φτιάξτε τη μπεσαμέλ
Σε μια κατσαρόλα με βαρύ πάτο βάλτε το βούτυρο και τοποθετήστε τη σε μέτρια φωτιά. Μόλις το βούτυρο ζεσταθεί αρκετά προσθέστε το αλεύρι και ανακατεύετε συνέχεια με έναν αυγοδάρτη για 1’-2’ ώστε το αλεύρι να αρχίσει να σκουραίνει. Χαμηλώστε την ένταση της φωτιάς και προσθέστε σιγά, σιγά το ζεστό γάλα συνεχίζοντας το ανακάτεμα. Κατεβάστε την κατσαρόλα από τη φωτιά και προσθέστε την μισή τριμμένη παρμεζάνα και το μοσχοκάρυδο. Προσθέστε αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι. Μεταφέρετε τη μπεσαμέλ σε ένα μπολ και σκεπάστε με διάφανη μεμβράνη (να εφάπτεται) Αφήστε τη στην άκρη.
Προθερμάνετε το φούρνο στους 180οc
Γεμίστε τα κανελόνια. Με ένα κουταλάκι του γλυκού, πάρτε λίγη από τη γέμιση και γεμίστε τα κανελόνια με το μείγμα τυριού – μανιταριών. Τοποθετήστε τα σε σειρά σε ένα πυρίμαχο σκεύος 25 εκ. x 35 εκ. Ρίξτε στο σκεύος ½ φλιτζ. τσαγ. ζεστό νερό και καλύψτε τα κανελόνια με τη μπεσαμέλ απλώνοντάς τη σε όλη την επιφάνεια του σκεύους. Πασπαλίστε με την υπόλοιπη παρμεζάνα και ψήστε για περίπου 40’ ώστε να κάνει ωραία κρούστα η μπεσαμέλ.

Από την Marilou Manta

Κρέμα σοκολάτας με σως γιαουρτιού


Κακομάθετε γλυκά τον εαυτό σας και τους φίλους σας, όσο επιτρέπει η υγιεινή διατροφή σας, με αυτό το ελαφρύ γλυκό που θα σας δώσει μόνο 123 θερμίδες ανά μερίδα!



ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΡΕΜΑ

 
350ml γάλα αποβουτυρωμένο
30 γρ. κακάο σκόνη
2 αυγά μεσαίου μεγέθους (100 γρ.)
5ml εσάνς βανίλιας
45 γρ. ζάχαρη
10 γρ. ζελατίνη σε φύλλο (2 φύλλα)

ΓΙΑ ΤΗ ΣΟΣ ΓΙΑΟΥΡΤΙΟΥ
 

120 γρ. γιαούρτι χαμηλών λιπαρών
2 σταγόνες εσάνς μαστίχας

ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΣΠΑΛΙΣΜΑ
Κακάο σκόνη

Διαδικασία

Σε µια κατσαρόλα µεσαίου µεγέθους ρίξτε το γάλα και το κακάο. Τοποθετήστε τη σε µέτρια φωτιά, ανακατεύοντας σταδιακά µε ξύλινη κουτάλα µέχρι να αρχίσει το γάλα να κοχλάζει. Αποσύρετε από τη φωτιά.
Χωρίστε τα αυγά σε κρόκους και ασπράδια σε δύο µπολ και χτυπήστε τους κρόκους µε αυγοδάρτη, προσθέτοντας την εσάνς βανίλιας και τη ζάχαρη µέχρι να έχετε ένα λείο, ενιαίο µείγµα. Προσθέστε το µείγµα γάλακτος-κακάο και συνεχίστε το χτύπηµα. Μεταφέρετε όλο το µείγµα πίσω στην κατσαρόλα και βάλτε το σε µέτρια φωτιά µέχρι να πήξει.
Βάλτε τα φύλλα ζελατίνης σε κρύο νερό για 15΄ να µαλακώσουν και προσθέστε το γρήγορα στην κατσαρόλα. Ανακατέψτε λίγο µε αυγοδάρτη, αποσύρετε από τη φωτιά και αφήστε να κρυώσει.
Χτυπήστε τα ασπράδια µε αυγοδάρτη ώσπου να σφίξουν και ρίξτε τα στο µείγµα της κατσαρόλας, ενοποιώντας απαλά µε σπάτουλα σιλικόνης.
Μοιράστε το µείγµα σε 6 φορµάκια για κρέµα καραµελέ και βάλτε τα στο ψυγείο για 1 ώρα. Βγάλτε από το ψυγείο και βυθίστε ένα µαχαιράκι περιµετρικά σε κάθε φορµάκι, µουλιάστε τα για λίγο σε βαθύ ταψί µε ζεστό νερό και κατόπιν αναποδογυρίστε τα σε 6 πιατάκια.
Φτιάξτε τη σος γιαουρτιού. Σε ένα µπολ ανακατέψτε το γιαούρτι µε την εσάνς µαστίχας και σερβίρετε µε αυτή τις µους. Πασπαλίστε µε κακάο.


Marilou Manta

Σοκολατάκια πολλών αστέρων...



Υλικά


270 γρ. σοκολάτα κουβερτούρα (55% περιεκτικότητα σε κακάο)
200ml κρέμα γάλακτος (35% λιπαρά)
1 σφηνάκι ρούμι μαύρο
20 γρ. βούτυρο ανάλατο αγελαδινό
Κακάο για το πασπάλισμα

Διαδικασία

1. Βάλτε σε µεσαία κατσαρόλα την κρέµα γάλακτος και αφήστε τη σε µέτρια φωτιά. Μόλις πάρει µια βράση και φανούν οι πρώτες φουσκάλες, ρίξτε µέσα τη σοκολάτα κουβερτούρα κοµµένη σε κοµµάτια. Προσθέστε και το ρούµι και ανακατέψτε µε αυγοδάρτη για περίπου 3΄ µέχρι να λιώσει η σοκολάτα και να οµογενοποιηθούν. Προσθέστε το βούτυρο και συνεχίστε το ανακάτεµα.
2.Αδειάστε το µέσα σε ένα µικρό τετράγωνο ταψί (15 x15 εκ.) και αφήστε το µείγµα για 2 ώρες στο ψυγείο να κρυώσει.
3. Βγάλτε το ταψί από το ψυγείο και κόψτε σε τετράγωνα κομμάτια. Κοσκινίστε το κακάο σε ένα πιάτο και καλύψτε με αυτό τα σοκολατάκια. Τινάξτε το επιπλέον κακάο και απολαύστε τα!

Σάντουιτς τόνου με καρύδα και κόλιανδρο

Ελαφρύ, νόστιμο, εξωτικό!

Σάντουιτς τόνου με καρύδα και κόλιανδρο


Υλικά

1 κονσέρβα τόνο σε νερό
2 κ.σ. γιαούρτι στραγγιστό
1 κ.σ. ελαιόλαδο
1 κ.σ. κρεμμυδάκι φρέσκο
1 κ.σ. κάππαρη
1 κ.σ. νιφάδες καρύδας
1 κ.σ. ψιλοκομμένα καρύδια
1 κ.σ. φρέσκο κόλιανδρο
1 κ.σ. μουστάρδα Dijon
αλάτι και πράσινο πιπέρι
1 φύλλο σαλάτας
2 φέτες ψωμί ολικής άλεσης

Διαδικασία

1. Πλύνετε τη σαλάτα, το κρεμμυδάκι και τον κόλιανδρο. Ψιλοκόψτε το κρεμμυδάκι, την κάππαρη και τον κόλιανδρο και τοποθετήστε τα σε ένα μπολ. Προσθέστε το γιαούρτι, το ελαιόλαδο, τις νιφάδες καρύδας, τα καρύδια, τη μουστάρδα. Ανακατέψτε με ένα κουτάλι και καρυκεύστε με αλάτι και πιπέρι.
2. Απλώστε το μείγμα στη μια φέτα ψωμιού και προσθέστε το φύλλο σαλάτας. Καλύψτε με το δεύτερο ψωμάκι.

Από τη Marilou Manta

Σαλάτα κοτόπουλο με ρόκα και ξυνόμηλα

Περίσσεψε ψητό κοτόπουλο από το μεσημέρι;;; Φτιάξε μια σαλάτα!

Σαλάτα κοτόπουλο με ρόκα και ξυνόμηλα
 



Υλικά

1 φλιτζ. τσαγ. ψημένο κοτόπουλο
2 φλιτζ. τσαγ. ρόκα χοντροκομμένη
1 ξυνόμηλο κομμένο σε λεπτές φέτες
2 κ.σ. σπόρους ροδιου
1 κ.σ. φλέικς αμυγδάλου
1 φέτα χωριάτικο ψωμί χωρίς την κόρα ελαιόλαδο μπαλσάμικο
αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Διαδικασία

1. Αλείψτε με λίγο ελαιόλαδο το ψωμί και φρυγανίστε το. Σπάστε το σε μεγαλύτερα κομμάτια.
2. Βάλτε σε ένα πιάτο τη ρόκα και απλώστε επάνω το κοτόπουλο κομμένο σε φέτες, το μήλο, το ψωμί, το ρόδι και τα αμύγδαλα. Καρυκεύστε με αλάτι , πιπέρι και περιχύστε τη σαλάτα με ελαιόλαδο και μπαλσάμικο

Από τη Marilou Manta

Μηλόπιτα με rasberries



Μηλόπιτα με rasberries

Υλικά

 
130 γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
170 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
4 αυγά μεσαίου μεγέθους (200 γρ.)
20ml μπράντι
3 μήλα Golden
½ κ.γ. κανέλα σκόνη
50 γρ. βούτυρο ανάλατο αγελαδινό
50 γρ. καστανή ζάχαρη
½ φλιτζάνι του τσαγιού rasberries

Διαδικασία

1. Βάλτε στον κάδο του µίξερ τα αυγά, την κρυσταλλική ζάχαρη και το µπράντι και χτυπήστε µε το σύρµα (εξάρτηµα µίξερ) σε μέτρια ταχύτητα µέχρι να αφρατέψουν και να ασπρίσουν. Προσθέστε το αλεύρι (κοσκινισµένο) στο µείγµα των αυγών και ανακατέψτε απαλά µε σπάτουλα σιλικόνης.

2. Αλείψτε με βούτυρο ένα αντικολλητικό ταψάκι και αδειάστε το µείγµα του κέικ.

3. Σε ένα αντικολλητικό τηγάνι βάλτε το βούτυρο και τοποθετήστε το σε μέτρια φωτιά. Αφήστε το βούτυρο μέχρι να πάρει ένα ελαφρύ χρυσό χρώμα.

4. Καθαρίστε τα μήλα και κόψτε τα σε λεπτές φέτες, βυθίστε τα ως τη μέση στο μείγμα. Μοιράστε τα rasberries και περιχύστε με το βούτυρο. Πασπαλίστε με την καστανή ζάχαρη και την κανέλα.

5. Ψήστε σε προθερµασµένο φούρνο στη µεσαία σχάρα στους 170 °C για 45΄
Από τη Marilou Manta

Chilli Vanilla Jam





Υλικά: 

 
300 γρ. φρέσκα κόκκινα τσίλι, 300 γρ. κόκκινες πιπεριές γλυκιές, 2 κιλά ζάχαρη, 1.200ml. μηλόξυδο, 1 φασόλι βανίλιας
 

Διαδικασία:

1. Πλύνετε και στεγνώστε καλά τις πιπεριές. Κόψτε τα τσίλι σε 3 – 4 κομμάτια αφαιρώντας τα κοτσάνια τους και τοποθετήστε τα στο μπλέντερ μαζί με τα σποράκια τους. Κόψτε στη μέση τις κόκκινες πιπεριές , αφαιρέστε τους σπόρους και τα κοτσάνια και κόψτε τις σε μικρότερα κομμάτια. Προσθέστε τα στο μπλέντερ. Πατήστε το on-off 4-5 φορές, ώστε να μη πολτοποιηθούν εντελώς οι πιπεριές.
2. Σε ένα μεγάλο αντικολλητικό τηγάνι βάλτε τη ζάχαρη και το μηλόξυδο. Με ένα μυτερό μαχαιράκι σχίστε στα δύο τη βανίλια, ξύστε το εσωτερικό της και προσθέστε το στο τηγάνι. Τοποθετήστε το τηγάνι σε μέτρια φωτιά μέχρι να διαλυθεί η ζάχαρη χωρίς να ανακατέψετε.
3. Προσθέστε στο τηγάνι τις πιπεριές και αφήστε τις να βράσουν για 10’-12’ ανακατεύοντας κατά διαστήματα.
4. Γεμίστε αποστειρωμένα βάζα με τη μαρμελάδα όσο είναι ακόμη ζεστή, κλείστε τα καλά και γυρίστε τα ανάποδα μέχρι να κρυώσουν.
5. Η μαρμελάδα chillivanilla συνοδεύει τέλεια ένα μοσχαρίσιο φιλέτο ή ακόμα και μια ποικιλία τυριών! Ακούστε το μαγικό “κλικ” από το βαζάκι και απολαύστε την!



Μαριλού Μαντά