Κυριακή 15 Δεκεμβρίου 2013

Τσουρεκάκια γεμιστά με κρέμα λεμονιού


Υλικά για το τσουρέκι 800 γρ αλεύρι για τσουρέκια 25 γρ μαγιά νωπή 500 γρ γάλα χλιαρό 6 αυγά μεσαίου μεγέθους 500 γρ ζάχαρη κρυσταλλική 120 γρ βούτυρο λιωμένο 1 κ.γ. μαχλέπι κοπανισμένο ¼ μαστίχα κοπανισμένη Ξύσμα απο ένα μικρό πορτοκάλι 60 γρ χυμό πορτοκαλιού 1 αυγό 2 κ.σ. γάλα
Υλικά για την κρέμα 6 κρόκους αυγών μεσαίου μεγέθους 125 γρ ζάχαρη κρυσταλλική 40 γρ αλεύρι 400 γρ γάλα 100 γρ χυμό λεμονιού ξύσμα ενός λεμονιού 100 γρ σταγόνες σοκολάτας 70%

Εκτέλεση Φτιάξτε την κρέμα λεμονιού: Τοποθετήστε τους κρόκους με τη ζάχαρη σε ένα μπολ και ανακατέψτε με σύρμα μέχρι να αποκτήσουν παχύρρευστη υφή. Προσθέστε το αλεύρι και ανακατέψτε καλά. 
Σε ένα κατσαρολάκι ζεστάνετε το γάλα, τον χυμό και το ξύσμα λεμονιού. Προσθέστε το γάλα στο μείγμα των αυγών και ανακατέψτε πολύ καλά. 
Επιστρέψτε το μείγμα στην κατσαρόλα και τοποθετήστε το σε μεσαία φωτιά ανακατεύοντας συνεχώς μέχρι να δέσει η κρέμα.  
Μεταφέρετε το μείγμα σε ένα καθαρό μπολ και σκεπάστε το με διάφανη μεβράνη. Αφήστε την κρέμα να κρυώσει πρίν τη χρησημοποιήστε.

Φτιάξτε το τσουρέκι: Σε ένα μπωλ λιώστε τη μαγιά με το γάλα και τη ζάχαρη.  
Προσθέστε τα αυγά χτυπημένα, το μαχλέπι, τη μαστίχα, το ξύσμα και το χυμό πρτοκαλιού και ανακατέψτε με ένα σύρμα χειρός. 
Προσθέστε σιγά, σιγά το αλεύρι κοσκινισμένο και αρχίστε να ζυμώνετε το μείγμα βουτώντας τα χέρια σας στο λιωμένο βούτυρο μέχρι να έχετε μια ευπλαστη ζύμη. Αν είναι απαραίτητο προσθέστε και αλλο αλεύρι. 
Μεταφέρετε τη ζύμη σε ένα μεγάλο καθαρό μπωλ που έχετε αλείψει με βούτυρο και σκεπάστε το με μεμβράνη. Τοποθετήστε το σε ζεστό μέρος σκεπασμένο για περίπου 40’ έως ότου διπλασιαστεί σε όγκο.  
Σε αλευρωμένη επιφάνεια εργασίας πασπαλίστε με αλεύρι και ζυμώστε ξανά εκεί τη ζύμη ώστε να φύγει ο αέρας. Χωρίστε τη ζύμη σε μπάλες και ανοίξτε τις μια, μια σε πάχος περίπου 1,5 εκ. 
Τοποθετήστε στο κέντρο τους μια κουταλιά κρέμας λεμονιού και μερικές σταγόνες σοκολάτας. Κλέιστε προσεκτικά τα τσουρεκάκια και αφήστε τα μια ακόμη φορά σκεπασμένα σε ζεστό μέρος να διπλασιαστούν. Αλείφετε με αυγό χτυπημένο με γάλα και ψήνεται στους 170οc για περίπου 40’
Μαριλού Μαντά

Σούπα βελουτέ με καρότο

Υλικά
300 γρ. πατάτες 600 γρ. καρότα 1 κεφάλι σκόρδου ολόκληρο 2 - 3 κ.. σ. ελαιόλαδο 1 μέτριο ξερό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο 2 λίτρα ζωμός βοδινού ή νερό 1 κ.σ. φρέσκο θυμάρι 1 κ.σ. μαϊντανός ψιλοκομμένος 1 κ.γ. ξύσμα πορτοκαλιού 1/2 κ.γ. τριμμένο τζίντζερ 200 γρ. κύβους μπέικον 200 γρ. τυρί κρέμα
Εκτέλεση
1. Τυλίξτε τα σκόρδα ολόκληρα σε αλουμινόχαρτο και τοποθετήστε τα σε ένα ταψάκι σε προθερμασμένο φούρνο στους 180ο C για περίπου 40’. Αφήστε τα να κρυώσουν και έπειτα κόψτε τη βάση τους με ένα μαχαίρι και πιέστε τα με το χέρι σας να βγει η ψίχα τους. 2. Καθαρίστε τις πατάτες και τα καρότα και κόψτε τα σε μικρά κομμάτια. Ξεπλύνετε τα και στραγγίστε τα. Ψιλοκόψτε το κρεμμύδι. 3. Σε μια κατσαρόλα με βαρύ πάτο βάλτε το ελαιόλαδο και σοτάρετε το κρεμμύδι για 3-4’ , προσθέστε τα σκόρδα, τις πατάτες και τα καρότα και ανακατέψτε ζωηρά για 5’ και έπειτα προσθέστε τον ζωμό και το τζίνζερ. Αφήστε τα λαχανικά να βράσουν για περίπου 30’ ή έως ότου μαλακώσουν. 4. Κατεβάστε την κατσαρόλα από τη φωτιά και πολτοποιήστε το περιεχόμενο με το ραβδομπλέντερ ή σε μικρότερες δόσεις στο μούλτι. Ξαναβάλτε τη σούπα στην κατσαρόλα προσθέστε το θυμάρι, το ξύσμα πορτοκαλιού και αφήστε τη σούπα να βράσει ακόμα 10’. 5. Σοτάρετε το μπέικον σε ένα αντικολλητικό τηγάνι που έχετε βάλει σε μέτρια φωτιά μέχρι να γίνει τραγανό. 6. Σερβίρετε τη σούπα ζεστή συνοδεύοντας τη με μια κουταλιά τυρί κρέμα και φρυγανισμένο ψωμί
Μαριλού Μαντά

Kορμός με μους λευκής σοκολάτας


Υλικά Για τη μους λευκής σοκολάτας 2 φύλλα ζελατίνης (10 γρ.) 400 γρ. σοκολάτα κουβερτούρα λευκή 300ml κρέμα γάλακτος (35% λιπαρά) Για το παντεσπάνι 7 ασπράδια αυγών μεσαίου μεγέθους (250 γρ.) 200 γρ. ζάχαρη 250 γρ. πούδρα αμυγδάλου 200 γρ. ζάχαρη άχνη 50 γρ. κορν φλάουρ 40 γρ. κακάο
Διαδικασία Φτιάξτε τη μους λευκής σοκολάτας. 
Σε ένα μικρό μπολ βάλτε τα φύλλα ζελατίνης και μουλιάστε τα για 15΄ σε κρύο νερό. 
Βάλτε σε μια μικρή κατσαρόλα τα 100ml από την κρέμα γάλακτος και αφήστε τη σε μέτρια φωτιά μέχρι να ζεσταθεί. Βάλτε τη λευκή σοκολάτα σε κομμάτια σε ένα μεταλλικό μπολ. Όταν ζεσταθεί η κρέμα γάλακτος, κατεβάστε την από τη φωτιά, ρίξτε μέσα τις καλά στραγγισμένες ζελατίνες και ανακατέψτε. 
Ρίξτε το ζεστό μείγμα μέσα στο μπολ με τη σοκολάτα. Ανακατέψτε με σπάτουλα σιλικόνης μέχρι να λιώσει η σοκολάτα. 
Σε άλλο μπολ χτυπήστε τα 200ml από την κρέμα γάλακτος με μίξερ χειρός μέχρι να γίνει σαντιγί, προσθέστε τη στο μπολ με τη λιωμένη σοκολάτα και ανακατέψτε. Σκεπάστε τη με μεμβράνη και βάλτε τη στο ψυγείο να σφίξει για 1 ώρα.
Φτιάξτε το παντεσπάνι. 
Βάλτε στον κάδο του μίξερ τα ασπράδια και χτυπήστε σε μέτρια ταχύτητα με το σύρμα (εξάρτημα του μίξερ), ρίχνοντας σταδιακά τη ζάχαρη, μέχρι να γίνουν μαρέγκα. Σε ένα μπολ βάλτε όλα τα υπόλοιπα υλικά και ανακατέψτε τα. Προσθέστε τη μαρέγκα και ανακατέψτε με σπάτουλα σιλικόνης για να ενσωματωθούν. Καλύψτε με αντικολλητικό χαρτί ένα ταψί διαστάσεων 25 x 35 εκ. και απλώστε με μια μεταλλική σπάτουλα επάνω το μείγμα σε πάχος 1-1,5εκ. Ψήστε το σε προθερμασμένο φούρνο στους 190 °C στη μεσαία σχάρα για 7΄-8΄. Βγάλτε το από το φούρνο και αφήστε το να κρυώσει. Μοντάρετε το γλυκό. Βάλτε μια λαδόκολα επάνω σε μια λαμαρίνα φούρνου και αναποδογυρίστε με προσοχή το παντεσπάνι. Ξεκολλήστε το αντικολλητικό χαρτί με το οποίο το ψήσατε και απλώστε τη μους λευκής σοκολάτας σε μια λεπτή στρώση. Τυλίξτε τον κορμό με τη βοήθεια της λαδόκολας και αφήστε τον για 1 ώρα στο ψυγείο να σφίξει. Διακοσμήστε πασπαλίζοντας με ζάχαρη άχνη.

Μαριλού Μαντά