Κυριακή 16 Φεβρουαρίου 2014

Ταρτάκια Καπουτσίνο



Υλικά
Για την ζύμη
1 φλιτζ.τσαγ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
½ φλιτζ.τσαγ. ζάχαρη άχνη
1 πρέζα αλάτι
80 γρ. φουντούκια ψιλοκομμένα
3 κ.σ. βούτυρο ανάλατο αγελαδινό, σε κύβους
2 κρόκους αυγών μεσαίου μεγέθους (40 γρ.)
Για την κρέμα
1 αυγό μεσαίου μεγέθους (50 γρ.)
1 κρόκο αυγού μεσαίου μεγέθους (20 γρ.)
65 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
185 γρ. σοκολάτα κουβερτούτα (55% περιεκτκότητα σε κακάο), τεμαχισμένη
2 κ.σ. βούτυρο ανάλατο αγελαδινό
2 κ.σ. λικέρ καφέ
½ φασόλι βανίλιας
100ml κρέμα γάλακτος (35% λιπαρά)
2 κ.σ. καφέ εσπρέσσο, ρόφημα
Για το γαρνίρισμα
100ml κρέμα γάλακτος (35% λιπαρά), σε σαντιγί
Κόκκους καφέ

Εκτέλεση
1. Φτιάξτε την τάρτα. Κοσκινίστε στον κάδο του μίξερ το αλεύρι, τα φουντούκια, τη ζάχαρη άχνη και το αλάτι.
2. Προσθέστε το βούτυρο και τους κρόκους και ζύμώστε με το εξάρτημα γάντζος σε χαμηλή ταχύτητα μέχρι να έχετε μια σφιχτή και λεία ζύμη. Αν η ζύμη είναι πολύ στεγνή προσθέστε μια κουταλιά σούπας παγωμένο νερό. 3. Σκεπάστε τη ζύμη μέσα σε μια μεμβράνη και αφήστε τη στο ψυγείο για 1 ώρα να ξεκουραστεί.
4. Βγάλτε τη ζύμη απο το ψυγείο. Αλευρώστε την επιφάνεια εργασίας και ανοίξτε τη ζύμη σε πάχος 1 εκ.
5. Κόψτε με ένα κουπάτ (μεταλλική φόρμα χωρίς πάτο) διαμέτρου 8 εκ. 6 δίσκους ζύμης και απλώστε τους σε 6 ατομικές φόρμες τάρτας 6 εκ. πατώντας τη καλά στη βάση και τα πλαινά. Περάστε με τον πλάστη ρολάροντας τις άκρες για να κοπούν.
6. Με ένα πιρούνι κάντε τρύπες στη βάση τις τάρτας. Σκεπάστε τις με διάφανη μεμβράνη και αφήστε τις 1 ώρα στο ψυγείο.
7. Βγάλτε τις τάρτες απο το ψυγείο. Βάλτε κομμάτια από λαδόκολλα, γεμίστε τις με όσπρια και ψήστε τις σε προθερμασμένο φούρνο στους 180ο C στην μεσαία σχάρα για 10 -12’ μέχρι να πάρουν ελαφρύ χρώμα. 8. 8. Κατόπιν βγάλτε τις λαδόκολλες με τα όσπρια και ψήστε τις για ακόμα 10’ περίπου. Βγάλτε τις απο το φούρνο και αφήστε τις να κρυώσουν τελείως.
9. Φτιάξτε τη γέμιση. Στον κάδο του μίξερ χτυπήστε με το εξάρτημα σύρμα σε μέτρια ταχύτητα τα αυγά με τη ζάχαρη μέχρι να αφρατέψουν και να διπλασιαστούν σε όγκο.
10. Σε ένα μεσαίο μεταλλικό μπολ βάλτε τη σοκολάτα και το βούτυρο. Εφαρμόστε το στο χείλος μίας κατσαρόλας ίδιου μεγέθους την οποία έχετε γεμίσει κατά τα 2/3 με νερό (διαδικασία μπεν μαρί) και βάλτε την σε μέτρια φωτιά ανακατεύοντας συνεχώς το περιεχόμενο του μπολ με αυγοδάρτη μέχρι να έχετε μια λεία κρέμα.
11. Προσθέστε στη σοκολάτα τα χτυπημένα αυγά και συνεχίστε το ανακάτεμα για άλλα 3 – 4 ΄. Κατεβάστε το απο τη φωτιά και προσθέστε τον καφέ, το λικέρ και τη βανίλια και ανακατέψτε.
12. Σκεπάστε την κρέμα με διάφανη μεμβράνη και βάλτε τη στο ψυγείο να κρυώσει για 20΄΄.
13. Χτυπήστε με μίξερ χειρός σε μπολ την γάλακτος μέχρι να γίνει σαντιγί και προσθέστε τη στην κρέμα ανακατεύοντας απαλά με μια σπάτουλα σιλικόνης.
14. Ξεφορμάρετε τις βάσεις και με ένα κουτάλι γεμίστε τις με την κρέμα καπουτσίνο και βάλτε τις στο ψυγείο 30’ να σταθεροποιηθούν.
15. Για να τις γαρνίρετε, χτυπήστε την κρέμα γάλακτος με μίξερ χειρός σε σφιχτή σαντιγί και με ένα κορνέ με μύτη αστέρι Νο 10 βάλτε από λίγη στο κέντρο κάθε τάρτας. Διακοσμήστε με κόκκους καφέ.
— μαζί με Marilou Manta.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου