Τετάρτη 27 Νοεμβρίου 2013

Ρολό μαρέγκας με φρούτα του δάσους


Για τη μαρέγκα
5 ασπράδια αυγών μεσαίου μεγέθους (150 γρ.)
150 γρ. ζάχαρη
15 γρ. κορν φλάουρ
Για τη γέμιση 
400 γρ. Βατόμουρα, ράσμπερις, μπλούμπερις ανάμεικτα, κατεψυγμένα ή φρέσκα
150 γρ. τυρί μασκαρπόνε
160ml κρέμα γάλακτος (35% λιπαρά)1
½ φασόλι βανίλιας
Προθερµάνετε το φούρνο στους 190 °C στον αέρα. Βουτυρώστε ένα ταψί διαστάσεων 25 x 38 εκ. και βάθους 2 εκ. και καλύψτε το ταψί µε αντικολλητικό χαρτί ψησίµατος ώστε να περισσεύει κατά 2 εκ. από τα πλάγια.
Φτιάξτε το ρολό µαρέγκας. Χτυπήστε στον κάδο του µίξερ σε µέτρια ταχύτητα µε το σύρµα (εξάρτηµα του µίξερ) τα ασπράδια µέχρι να γίνουν µαρέγκα. Προσθέστε τα 100 γρ. ζάχαρη κουταλιά κουταλιά, φροντίζοντας η καθεµία να διαλύεται στο µείγµα πριν να ρίξετε την επόµενη κουταλιά. Κοσκινίστε το κορν φλάουρ και ρίξτε το πάνω στη µαρέγκα, ενσωµατώνοντας µε τη βοήθεια µιας σπάτουλας σιλικόνης.Απλώστε τη µαρέγκα στο ταψί και ψήστε για 12΄ στη µεσαία σχάρα, µέχρι να χρυσίσει η επιφάνειά της.
Στο µεταξύ απλώστε ένα κοµµάτι αντικολλητικού χαρτιού µήκους 40 εκ. πάνω σε επιφάνεια εργασίας και πασπαλίστε το µε την υπόλοιπη ζάχαρη. Αφού βγάλετε τη µαρέγκα από το φούρνο, τραβήξτε την από το ταψί κρατώντας από το χαρτί και αναποδογυρίστε την προσεκτικά πάνω στο χαρτί που έχετε πασπαλίσει µε ζάχαρη. Αφαιρέστε το πάνω χαρτί και αφήστε τη µαρέγκα να κρυώσει.
Φτιάξτε τη γέµιση. Ρίξτε τα 100 γρ. από τα βατόµουρα στο µπλέντερ, πολτοποιήστε τα ελαφρώς και αφήστε στην άκρη. Βάλτε σε µπολ το µασκαρπόνε, την κρέµα γάλακτος και ξύστε μέσα τα σποράκια της βανίλιας. ανακατέψτε µε αυγοδάρτη ή µίξερ χειρός µέχρι να οµογενοποιηθούν. Προσθέστε στο µπολ τα πολτοποιηµένα βατόµουρα και ενσωµατώστε µε σπάτουλα σιλικόνης. Απλώστε το µείγµα πάνω στην ψηµένη µαρέγκα, αφήνοντας κενό 1 εκ. στις άκρες που δεν θα καλύψετε. Τυλίξτε σε σφιχτό ρολό χρησιµοποιώντας το χαρτί της βάσης για να σας βοηθήσει. Τοποθετήστε το πάνω σε πιατέλα και βάλτε το στο ψυγείο για 2 ώρες.Βγάλτε το από το ψυγείο. Γαρνίρετε µε τα υπόλοιπα βατόµουρα και πασπαλίστε µε ζάχαρη άχνη.

Tάρτα με κατσικίσιο τυράκι


Να είxαμε μια τώρα...

Υλικά
1 πακέτο σφολιάτα
400γρ κατσικίσιο τυρί μαλακό
4 φλιτζάνια ψιλοκομμένα κρεμμύδια
3 μεγάλες σκελίδες σκόρδο, κομμένες σε λεπτές λωρίδες
αλάτι και φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι
3 κουταλιές της σούπας λευκό ξηρό κρασί
2 κουταλάκια του γλυκού ψιλοκομμένο φρέσκο θυμάρι
4 κουταλιές της σούπας τριμμένη παρμεζάνα
1 μεγάλη ντομάτα, κομμένη σε στρόγγυλες φέτες
3 κουταλιές της σούπας βασιλικό φύλλα
 
Διαδικασία
1. Βουτυρώστε μια φόρμα τάρτας. Τοποθετήστε το ένα φύλλο σφολιάτας και πιέστε το καλά στη βάση και τα τοιχώματα. Τρυπήστε την τάρτα με ένα πηρούνι και πασπαλίστε τη με την μισή τριμμένη παρμεζάνα.
2. Σε ένα τηγάνι σωτάρετε τις φέτες κρεμμυδιού με το σκόρδο μέχρι να πάρουν χρυσαφί χρώμα. Προσθέστε το κρασί, το αλάτι, το πιπέρι και το θυμάρι και αφήστε τα να βράσουν για 10’ ή μέχρι να εξατμιστούν τα υγρά.
3. Τοποθετήστε τα μισά κρεμμύδια στην τάρτα στρώνοντάς τα ομοιόμορφα με ένα κουτάλι, στη συνέχεια ρίξτε το κατσικίσιο τυρί τρίβοντάς το στα χέρια σας και επάνω βάλτε τις φετούλες της ντομάτας. Καλύψτε με τα υπόλοιπα κρεμμύδια, πασπαλίστε λίγο ψιλοκομμένο βασιλικό, το αλατοπίπερο και την υπόλοιπη παρμεζάνα.
4. Κόψτε το φύλλο σφολιάτας που εξέχει από το ταψί και το υπόλοιπο διπλώστε το πάνω στη γέμιση. Καλύψτε με το δεύτερο φύλλο σφολιάτας το ταψί ομοιόμορφα. Με ένα μυτερό ίσιο μαχαίρι χαράξτε σε τετράγωνα κομμάτια την πίτα σας. Ψήστε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180° για 40-45

Κέικ malibu- ανανά


Υλικά
Για το κέικ
230 γρ. βούτυρο ανάλατο αγελαδινό
600 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
45ml εσάνς βανίλιας
560 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
15 γρ. μπέικιν πάουντερ
1 πρέζα αλάτι
480ml ξινόγαλα
6 ασπράδια αυγών μεσαίου μεγέθους (180 γρ.)
Για τη γέμιση
100 γρ. ζάχαρη
60 γρ. κορν φλάουρ
200ml χυμό ανανά
4 αυγά μεσαίου μεγέθους (200 γρ.)
60 γρ. βούτυρο ανάλατο αγελαδινό, σε θερμοκρασία δωματίου, σε κύβους
50 γρ. ανάνα κονσέρβας, πολτοποιημένο
Για την ιταλική μαρέγκα
80ml νερό
360 γρ. ζάχαρη
30 γρ. γλυκόζη
5 ασπράδια αυγών μεσαίου μεγέθους (180 γρ.)
Για το γαρνίρισμα
300 γρ. τριμμένη καρύδα ζαχαρωμένη

Διαδικασία
Φτιάξτε το κέικ. Βάλτε σε ένα µπολ το αλεύρι κοσκινισµένο µε το µπέικιν πάουντερ και το αλάτι. Στον κάδο του µίξερ βάλτε το βούτυρο και τη ζάχαρη και χτυπήστε τα µε το σύρµα (εξάρτηµα του µίξερ) µέχρι να αφρατέψουν και να ασπρίσουν. Συνεχίζοντας το χτύπηµα προσθέστε την εσάνς βανίλιας και εναλλάξ το αλεύρι µε το ξινόγαλα. Σε άλλο µπολ χτυπήστε τα ασπράδια σε σφιχτή µαρέγκα µε το µίξερ χειρός. Ενσωµατώστε µε µια σπάτουλα σιλικόνης τη µαρέγκα στο µείγµα µε το αλεύρι ανακατεύοντας απαλά. Μοιράστε το µείγµα στις τρεις βουτυρωµένες φόρµες και ψήστε σε προθερµασµένο φούρνο στους 180 °C στη µεσαία σχάρα για 30΄-35΄. Αφήστε το κέικ να κρυώσει τελείως και κατόπιν κόψτε το σε 6 δίσκους.
 
Φτιάξτε τη γέµιση. Σε ένα κατσαρολάκι αναµείξτε το κορν φλάουρ µε τη ζάχαρη, το χυµό ανανά και τον πολτοποιηµένο ανανά. Βάλτε τα σε µέτρια φωτιά ανακατεύοντας συνεχώς µε αυγοδάρτη µέχρι να αρχίσει το µείγµα να δένει. Βάλτε τα αυγά σε ένα µπολ και χτυπήστε τα λίγο µε αυγοδάρτη. Ρίξτε λίγο από το µείγµα της κατσαρόλας στα αυγά συνεχίζοντας το ανακάτεµα και έπειτα µεταφέρετε τα χτυπηµένα αυγά στην κατσαρόλα, συνεχίζοντας το βράσιµο και ανακατεύοντας µέχρι να έχετε µια λεία κρέµα. Κατεβάστε το µείγµα από τη φωτιά και προσθέστε το βούτυρο. Καλύψτε το µείγµα µε διάφανη µεµβράνη, αφήστε το να κρυώσει και τότε τοποθετήστε το στο ψυγείο.
 
Φτιάξτε την ιταλική µαρέγκα. Βάλτε το νερό, τη γλυκόζη και τη ζάχαρη σε ένα κατσαρολάκι και αφήστε τα να βράσουν µέχρι η θερµοκρασία τους να φτάσει στους 110 °C. Στον κάδο του µίξερ χτυπήστε µε το σύρµα σε µέτρια ταχύτητα τα ασπράδια σε σφιχτή µαρέγκα. Όταν το σιρόπι φτάσει στους 121 °C προσθέστε το µε συνεχόµενη χαµηλή ροή στη µαρέγκα συνεχίζοντας το χτύπηµα σε µεσαία ταχύτητα. Συνεχίστε για άλλα 10΄ µέχρι να πέσει η θερµοκρασία της µαρέγκας.
 
 Μοντάρετε το γλυκό. Πάρτε έναν δίσκο από το κέικ που έχετε κόψει και αλείψτε µια οµοιόµορφη λεπτή στρώση κρέµας. Επαναλάβετε τη διαδικασία άλλες τέσσερις φορές τελειώνοντας µε ένα δίσκο παντεσπάνι. Καλύψτε το κέικ µε την ιταλική µαρέγκα χρησιµοποιώντας µια σπάτουλα σιλικόνης. Πασπαλίστε αρκετό τρίµµα καρύδας σε όλο το κέικ γύρω γύρω.
— με Marilou Manta

Σοκολατένιο κέικ με βουτυρόκρεμα βανίλιας


Υπέροχο σοκολατένιο κέικ με βουτυρόκρεμα βανίλιας!

Για το κέικ
600 γρ. ζάχαρη
5 κρόκους αυγών μεσαίου μεγέθους (100 γρ.)
5 ασπράδια αυγών μεσαίου μεγέθους (150 γρ.)
140 γρ. κακάο σκόνη
500 γρ. γιαούρτι στραγγιστό (2% λιπαρά)
100 γρ. βούτυρο ανάλατο αγελαδινό, σε θερμοκρασία περιβάλλοντος
10 γρ. μαγειρική σόδα
5 γρ. μπέικιν πάουντερ
2 βανίλιες σκόνη
400 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις

Για την κρέμα
397 γρ. ζαχαρούχο γάλα (1 κουτί)
300 γρ. βούτυρο ανάλατο αγελαδινό
½ φασόλι βανίλιας
 
Διαδικασία
Φτιάξτε το κέικ. Βάλτε τα ασπράδια στον κάδο του µίξερ και χτυπήστε τα σε µέτρια ταχύτητα σε σφιχτή µαρέγκα µε το φτερό (εξάρτηµα του µίξερ), προσθέτοντας σταδιακά 100 γρ. από τη ζάχαρη. Σε ένα µπολ χτυπήστε µε µίξερ χειρός τους κρόκους µε την υπόλοιπη ζάχαρη, το βούτυρο και το γιαούρτι. Σε άλλο µπολ αναµείξτε το αλεύρι και το κακάο (κοσκινισµένα), το µπέικιν πάουντερ, τη µαγειρική σόδα και τις βανίλιες. Προσθέστε τα εναλλάξ µε τη µαρέγκα στο µείγµα των κρόκων και αναµείξτε τα απαλά µε µια σπάτουλα σιλικόνης.
Βάλτε το σε µια βουτυρωµένη φόρµα και ψήστε σε προθερµασµένο φούρνο στους 180 °C στη µεσαία σχάρα, περίπου για 40΄. Βγάλτε το κέικ από το φούρνο και αφήστε να κρυώσει. Ξεφορµάρετε το κέικ ως εξής: Βυθίστε ένα µαχαιράκι περιµετρικά του κέικ ώστε να ξεκολλάει από τα τοιχώµατα και αναποδογυρίστε τη φόρµα ακουµπώντας το σε µια πιατέλα. Κόψτε το οριζόντια σε δύο δίσκους µε ένα πριονωτό µαχαίρι.
Φτιάξτε την κρέµα. Στον κάδο του µίξερ βάλτε το ζαχαρούχο γάλα και το βούτυρο. Κόψτε κατά µήκος το φασόλι βανίλιας µε ένα µαχαιράκι, ξύστε το εσωτερικό του µε το µαχαιράκι και προσθέστε το κι αυτό στον κάδο. Χτυπήστε µε το σύρµα (εξάρτηµα του µίξερ) σε δυνατή ταχύτητα µέχρι να έχετε µια λεία κρέµα.
Μοντάρετε το γλυκό. Πάρτε το πρώτο παντεσπάνι, ακουµπήστε το σε άλλη πιατέλα και καλύψτε το µε µια λεπτή στρώση κρέµας, ισιώνοντας την επιφάνειά της µε σπάτουλα σιλικόνης. Τοποθετήστε από πάνω τον δεύτερο δίσκο κέικ και καλύψτε όλο το κέικ επάνω και γύρω γύρω µε την κρέµα. Βάλτε το κέικ στο ψυγείο για 1 ώρα πριν σερβίρετε.
— με Marilou Manta

Πορτομπέλο γεμιστά


Πορτομπέλο γεμιστά σαν παπουτσάκια!!! Εύκολα και χορταστικά!


Υλικά
12 μανιτάρια πορτομπέλο
Για τον κιμά
500 γρ. μοσχαρίσιο κιμά
1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1 φλιτζ. τσαγ. χυμό ντομάτας
1/2 φλιτζ. τσαγ. κόκκινο κρασί
1 κ.γ. ζάχαρη
½ φλιτζ. τσαγ. ψιλοκομμένο μαϊντανό
2 κ.σ. βασιλικό
1 κ.σ. ξύσμα πορτοκαλιού
1/2 φλιτζάνι ελαιόλαδο
Αλάτι, πιπέρι
Για τη σάλτσα τυριού
400 γρ. ανθότυρο
2 αυγά
½ φλιτζ. παρμεζάνα τριμμένη
2 κ.σ. βασιλικό πλατύφυλλο

Διαδικασία
Πρώτα φτιάξτε τον κιμά.
Σε μια κατσαρόλα με βαρύ πάτο βάλτε μια κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο και σοτάρετε το κρεμμύδι μέχρι να μαλακώσει και έπειτα προσθέστε τον κιμά ανακατεύοντας με μια ξύλινη κουτάλα. Δυναμώστε λίγο την ένταση και σβήστε με το κρασί. Μόλις εξατμιστεί το αλκοόλ προσθέστε τον χυμό ντομάτας, τη ζάχαρη, το ξύσμα πορτοκαλιού, το αλάτι και το πιπέρι. Χαμηλώστε τη φωτιά και μαγειρέψτε για ακόμη 20’ . όταν ο κιμάς είναι έτοιμος προσθέστε το βασιλικό και τον μαϊντανό ψιλοκομμένα
Και τώρα η σάλτσα τυριού.
Σε ένα μπολ βάλτε το ανθότυρο και λιώστε το με ένα πιρούνι. Προσθέστε τα αυγά χτυπημένα, το βασιλικό ψιλοκομμένο και καρυκέψτε με αλάτι και πιπέρι.
Προθερμάνετε το φούρνο στους 180ο στις αντιστάσεις. Με ένα πινέλο αλείψτε τα μανιτάρια με ελαιόλαδο και ψήστε τα για 10’. Βγάλτε τα από το φούρνο και γεμίστε τα με τον κιμά. Βάλτε 1-2 κ.σ. σάλτσα τυριού και πασπαλίστε με την τριμμένη παρμεζάνα. Ψήστε τα μανιτάρια για ακόμα 10’-15’ μέχρι να πάρουν ωραίο χρυσό χρώμα και να σχηματίσει κρούστα η κρέμα τυριού.
— με Marilou Manta

Μοσχαρίσιες μπριζόλες με σάλτσα λεμονιού

Να, τι θα φάμε το μεσημέρι!
Ζουμερές μοσχαρίσιες μπριζόλες με υπέροχη σάλτσα λεμονιού! 










 

Υλικά
2 μοσχαρίσιες μπριζόλες γάλακτος
3 κ.σ. ελαιόλαδο
2 κ.σ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
Ξύσμα και χυμό από 1 ακέρωτο λεμόνι
1 σκελίδα σκόρδο
1 κ.σ. μαραθόσπορο
300ml. ζωμό βοδινού
3 κ.σ. φρέσκο φασκόμηλο
2 κρόκους αυγών μεσαίου μεγέθους
αλάτι και πιπέρι

Διαδικασία
Φτιάξτε την πάστα λεμονιού. Καθαρίστε και πολτοποιήστε το σκόρδο. Βάλτε το σε ένα μπολ και προσθέστε, το αλεύρι και το ξύσμα λεμονιού. Ανακατέψτε καλά με ένα κουτάλι ώστε να έχετε μια πάστα. Αλείψτε με την πάστα λεμονιού τα φιλέτα και αφήστε τα 15’ στο ψυγείο να μαριναριστούν.
Προθερμάνετε τον φούρνο στον αέρα στους 180οc . Βγάλτε τα φιλέτα από το ψυγείο και αφαιρέστε την περίσσια πάστα. Κρατήστε την πάστα στην άκρη για αργότερα.
Σε ένα αντικολλητικό τηγάνι, ρίξτε το ελαιόλαδο και τοποθετήστε το σε δυνατή φωτιά. Μόλις το λάδι κάψει, χαμηλώστε τη φωτιά και προσθέστε τις μπριζόλες και το μαραθόσπορο. Σωτάρετε και από τις 2 πλευρές ώστε να πάρουν ένα ωραίο σκούρο χρυσαφί χρώμα. Προσθέστε την πάστα λεμονιού που έχετε κρατήσει και το ζωμό βοδινού και φτιάξτε τη γεύση με αλάτι και πιπέρι. Ανακατέψτε με μια ξύλινη κουτάλα και μόλις η σάλτσα αρχίσει να βράζει μεταφέρετε το φαγητό σε ένα πυρίμαχο σκεύος και συνεχίστε το ψήσιμο στο φούρνο για ακόμη 20’ σκεπάζοντάς το με αλουμινόχαρτο.

Από τη Marilou Manta

Σπιτική καραμέλα γάλακτος



 
Σπιτική καραμέλα γάλακτος σε 10' ! Μπορείτε να αντισταθείτε;;;
 
Υλικά
200 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
75 γρ. γλυκόζη
60ml νερό150ml κρέμα γάλακτος (35% λιπαρά), ζεστή
30 γρ. βούτυρο ανάλατο αγελαδινό, σε θερμοκρασία δωματίου
½ φασόλι βανίλιας

Διαδικασία
Σε ένα αντικολλητικό τηγάνι ρίξτε τη ζάχαρη, το σιρόπι γλυκόζης και το νερό και τοποθετήστε το σε µέτρια φωτιά. Αφήστε το µείγµα να βράσει µέχρι να πάρει βαθύ καραµελένιο χρώµα. Παράλληλα ζεστάνετε σε µέτρια φωτιά σε ένα κατσαρολάκι την κρέµα γάλακτος με τα σποράκια της βανίλιας
Κατεβάστε το τηγάνι από τη φωτιά και ρίξτε μέσα προσεκτικά (επειδή κοχλάζει έντονα) τη ζεστή κρέμα γάλακτος ανακατεύοντας συνεχώς με μια ξύλινη κουτάλα ή σπάτουλα σιλικόνης. Και επιστρέψτε το τηγάνι σε χαμηλή φωτιά συνεχίζοντας το ανακάτεμα μέχρι να διαλυθούν τυχόν κομμάτια καραμέλας. Τέλος προσθέστε το βούτυρο και ανακατέψτε μέχρι να ενσωματωθεί στην καραμέλα. Αφήστε την καραμέλα να κρυώσει 4’-5’ και έπειτα αποθηκεύστε τη σε αποστειρωμένα βάζα.
.
Από την
— με Marilou Manta