Πέμπτη 7 Νοεμβρίου 2013

Κανελόνι με μανιτάρια

Φαγάκι ζεστό και αρωματικό με λαχταριστά μανιτάρια και τυράκι! Απολαύστε το!



 



Υλικά

250 γρ. κανελόνι

Για τη γέμιση

 
600 γρ. ρικότα
2 αυγά μεσαίου μεγέθους
100 γρ. παρμεζάνα τριμμένη
¼ φλιτζ. τσαγ. ελαιόλαδο
4 σκελίδες σκόρδο
3 φρέσκα κρεμμυδάκια μόνο το άσπρο μέρος
300 γρ. μανιτάρια πορτομπέλο
250 γρ. μεγάλα άσπρα μανιτάρια
15 γρ. πορτσίνι αποξηραμένα
100 ml. νερό
100ml. κρασί λευκό ξηρό
6 φύλλα φρέσκο φασκόμηλο ψιλοκομμένο
1 κλωναράκι θυμάρι ψιλοκομμένο
αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Για τη μπεσαμέλ
100 γρ. βούτυρο αγελαδινό
50 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
550 ml. ζεστό γάλα
½ φλιτζ. τσαγ. τριμμένη παρμεζάνα
1 πρέζα μοσχοκάρυδο


Εκτέλεση

Ετοιμάστε τη γέμιση. Σε ένα μπολ βάλτε τη ρικότα αφού την περάσετε από ένα λεπτό σουρωτήρι. Προσθέστε τα αυγά και 75 γρ. παρμεζάνα και αναμείξτε με ένα κουτάλι. Προσθέστε αλάτι και πιπέρι και αφήστε το στην άκρη.
Βάλτε σε ένα μπολ τα 100 ml. ζεστό νερό, και το κρασί και προσθέστε τα πορτσίνι για 10’ ώστε να μαλακώσουν. Ψιλοκόψτε τα πλευρώτους, τα άσπρα μανιτάρια και τα κρεμμυδάκια.
Βάλτε ένα τηγάνι με βαρύ πάτο σε μέτρια φωτιά και προσθέστε το ελαιόλαδο. Μόλις το λάδι κάψει, προσθέστε το σκόρδο και τα κρεμμυδάκια και σωτάρετε για 2’-3’ μέχρι να μαλακώσουν. Προσθέστε τα ψιλοκομμένα μανιτάρια, τα μανιτάρια πορτσίνι μαζί με το νερό και τα μυρωδικά. Μαγειρέψτε για περίπου 10’ ανακατεύοντας κατά διαστήματα ώστε να ελαττωθούν τα υγρά. Διορθώστε τη γεύση με αλάτι και πιπέρι και αφήστε τα να κρυώσουν. Επειτα αναμείξτε τα μανιτάρια με το μείγμα του τυριού.
Φτιάξτε τη μπεσαμέλ
Σε μια κατσαρόλα με βαρύ πάτο βάλτε το βούτυρο και τοποθετήστε τη σε μέτρια φωτιά. Μόλις το βούτυρο ζεσταθεί αρκετά προσθέστε το αλεύρι και ανακατεύετε συνέχεια με έναν αυγοδάρτη για 1’-2’ ώστε το αλεύρι να αρχίσει να σκουραίνει. Χαμηλώστε την ένταση της φωτιάς και προσθέστε σιγά, σιγά το ζεστό γάλα συνεχίζοντας το ανακάτεμα. Κατεβάστε την κατσαρόλα από τη φωτιά και προσθέστε την μισή τριμμένη παρμεζάνα και το μοσχοκάρυδο. Προσθέστε αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι. Μεταφέρετε τη μπεσαμέλ σε ένα μπολ και σκεπάστε με διάφανη μεμβράνη (να εφάπτεται) Αφήστε τη στην άκρη.
Προθερμάνετε το φούρνο στους 180οc
Γεμίστε τα κανελόνια. Με ένα κουταλάκι του γλυκού, πάρτε λίγη από τη γέμιση και γεμίστε τα κανελόνια με το μείγμα τυριού – μανιταριών. Τοποθετήστε τα σε σειρά σε ένα πυρίμαχο σκεύος 25 εκ. x 35 εκ. Ρίξτε στο σκεύος ½ φλιτζ. τσαγ. ζεστό νερό και καλύψτε τα κανελόνια με τη μπεσαμέλ απλώνοντάς τη σε όλη την επιφάνεια του σκεύους. Πασπαλίστε με την υπόλοιπη παρμεζάνα και ψήστε για περίπου 40’ ώστε να κάνει ωραία κρούστα η μπεσαμέλ.

Από την Marilou Manta

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου