Υπέροχο σοκολατένιο κέικ με βουτυρόκρεμα βανίλιας!
Για το κέικ
600 γρ. ζάχαρη
5 κρόκους αυγών μεσαίου μεγέθους (100 γρ.)
5 ασπράδια αυγών μεσαίου μεγέθους (150 γρ.)
140 γρ. κακάο σκόνη
500 γρ. γιαούρτι στραγγιστό (2% λιπαρά)
100 γρ. βούτυρο ανάλατο αγελαδινό, σε θερμοκρασία περιβάλλοντος
10 γρ. μαγειρική σόδα
5 γρ. μπέικιν πάουντερ
2 βανίλιες σκόνη
400 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
Για την κρέμα
397 γρ. ζαχαρούχο γάλα (1 κουτί)
300 γρ. βούτυρο ανάλατο αγελαδινό
½ φασόλι βανίλιας
Διαδικασία
Φτιάξτε το κέικ. Βάλτε τα ασπράδια στον κάδο του µίξερ και χτυπήστε τα σε µέτρια ταχύτητα σε σφιχτή µαρέγκα µε το φτερό (εξάρτηµα του µίξερ), προσθέτοντας σταδιακά 100 γρ. από τη ζάχαρη. Σε ένα µπολ χτυπήστε µε µίξερ χειρός τους κρόκους µε την υπόλοιπη ζάχαρη, το βούτυρο και το γιαούρτι. Σε άλλο µπολ αναµείξτε το αλεύρι και το κακάο (κοσκινισµένα), το µπέικιν πάουντερ, τη µαγειρική σόδα και τις βανίλιες. Προσθέστε τα εναλλάξ µε τη µαρέγκα στο µείγµα των κρόκων και αναµείξτε τα απαλά µε µια σπάτουλα σιλικόνης.
Βάλτε το σε µια βουτυρωµένη φόρµα και ψήστε σε προθερµασµένο φούρνο στους 180 °C στη µεσαία σχάρα, περίπου για 40΄. Βγάλτε το κέικ από το φούρνο και αφήστε να κρυώσει. Ξεφορµάρετε το κέικ ως εξής: Βυθίστε ένα µαχαιράκι περιµετρικά του κέικ ώστε να ξεκολλάει από τα τοιχώµατα και αναποδογυρίστε τη φόρµα ακουµπώντας το σε µια πιατέλα. Κόψτε το οριζόντια σε δύο δίσκους µε ένα πριονωτό µαχαίρι.
Φτιάξτε την κρέµα. Στον κάδο του µίξερ βάλτε το ζαχαρούχο γάλα και το βούτυρο. Κόψτε κατά µήκος το φασόλι βανίλιας µε ένα µαχαιράκι, ξύστε το εσωτερικό του µε το µαχαιράκι και προσθέστε το κι αυτό στον κάδο. Χτυπήστε µε το σύρµα (εξάρτηµα του µίξερ) σε δυνατή ταχύτητα µέχρι να έχετε µια λεία κρέµα.
Μοντάρετε το γλυκό. Πάρτε το πρώτο παντεσπάνι, ακουµπήστε το σε άλλη πιατέλα και καλύψτε το µε µια λεπτή στρώση κρέµας, ισιώνοντας την επιφάνειά της µε σπάτουλα σιλικόνης. Τοποθετήστε από πάνω τον δεύτερο δίσκο κέικ και καλύψτε όλο το κέικ επάνω και γύρω γύρω µε την κρέµα. Βάλτε το κέικ στο ψυγείο για 1 ώρα πριν σερβίρετε.
— με Marilou MantaΦτιάξτε το κέικ. Βάλτε τα ασπράδια στον κάδο του µίξερ και χτυπήστε τα σε µέτρια ταχύτητα σε σφιχτή µαρέγκα µε το φτερό (εξάρτηµα του µίξερ), προσθέτοντας σταδιακά 100 γρ. από τη ζάχαρη. Σε ένα µπολ χτυπήστε µε µίξερ χειρός τους κρόκους µε την υπόλοιπη ζάχαρη, το βούτυρο και το γιαούρτι. Σε άλλο µπολ αναµείξτε το αλεύρι και το κακάο (κοσκινισµένα), το µπέικιν πάουντερ, τη µαγειρική σόδα και τις βανίλιες. Προσθέστε τα εναλλάξ µε τη µαρέγκα στο µείγµα των κρόκων και αναµείξτε τα απαλά µε µια σπάτουλα σιλικόνης.
Βάλτε το σε µια βουτυρωµένη φόρµα και ψήστε σε προθερµασµένο φούρνο στους 180 °C στη µεσαία σχάρα, περίπου για 40΄. Βγάλτε το κέικ από το φούρνο και αφήστε να κρυώσει. Ξεφορµάρετε το κέικ ως εξής: Βυθίστε ένα µαχαιράκι περιµετρικά του κέικ ώστε να ξεκολλάει από τα τοιχώµατα και αναποδογυρίστε τη φόρµα ακουµπώντας το σε µια πιατέλα. Κόψτε το οριζόντια σε δύο δίσκους µε ένα πριονωτό µαχαίρι.
Φτιάξτε την κρέµα. Στον κάδο του µίξερ βάλτε το ζαχαρούχο γάλα και το βούτυρο. Κόψτε κατά µήκος το φασόλι βανίλιας µε ένα µαχαιράκι, ξύστε το εσωτερικό του µε το µαχαιράκι και προσθέστε το κι αυτό στον κάδο. Χτυπήστε µε το σύρµα (εξάρτηµα του µίξερ) σε δυνατή ταχύτητα µέχρι να έχετε µια λεία κρέµα.
Μοντάρετε το γλυκό. Πάρτε το πρώτο παντεσπάνι, ακουµπήστε το σε άλλη πιατέλα και καλύψτε το µε µια λεπτή στρώση κρέµας, ισιώνοντας την επιφάνειά της µε σπάτουλα σιλικόνης. Τοποθετήστε από πάνω τον δεύτερο δίσκο κέικ και καλύψτε όλο το κέικ επάνω και γύρω γύρω µε την κρέµα. Βάλτε το κέικ στο ψυγείο για 1 ώρα πριν σερβίρετε.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου